Levendula (lavandula angustifolia)
Népies nevén: keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula.

Az egyik legközkedveltebb gyógy-és fűszernövényünk, mindenki számára ismert nyugtató hatásáról. Manapság egyre nagyobb tereket hódit a gasztronómiában is.
Felhasználható részei: levelei és a virága.
Ezt is mint minden gyógynövényt érdemes napos időben, telihold idején begyűjteni. A szárazabb időszakokban a legmagasabb az illóolaj tartalma.

Külsőleg is nyugtató hatással bír; csökkenti a gyulladást, fertőtlenítő és rovarriasztó hatású. A bőr fertőzéses, gombás meg betegedéseinél, sebeknél, napégés esetén, de akár rovar vagy csaláncsípés kezelésére is ajánlott használni különböző kivonatait.
Frissen elrágcsálva fertőtleníti a külső szájüreget. Csökkenti a fogínygyulladást, enyhíti a fogfájást. Ehhez készíthetünk tinktúrát.
Frissen bedörzsölve egyből érvényesül a rovarriasztó hatása, nem mellesleg jó illatot kölcsönöz.
Macerátumot ( olajos kivonatot) készíthetünk krémekhez, a fent említett bőrproblémák esetére ( helyesen több gyógynövénnyel kiegészítve) , illetve derékfájásra is jól alkalmazható. Használhatjuk közvetlenül az olajos macerátumot is, de érdemes alapanyagként tekinteni a macerátumokra, amik majd további felhasználásra kerülnek emulziós krémekhez vagy legegyszerűbb módon szűrés után egy kis méhviasszal sűrítve.
Az utóbbi eljárással készülnek a legfincsibb levendulás ajakápolók és krémparfümök!